
(Polski) Madera
(Polski) Świąteczny jarmark na Atlantyku, 07-12 grudnia 2023
Szczegóły wyprawy
-
(Polski) Autentyczna Madera
(Polski) Program wyjazdu pozwala doświadczyć autentycznej Madery. Będziemy podróżować od zachodu po wschód, odkrywając wyspę wszystkimi zmysłami. -
(Polski) Kultura i smaki
(Polski) W trakcie wyjazdu poznasz prawdziwe smaki kuchni maderańskiej. Na naszej mapie znajdują się wyłącznie lokalne restauracje. -
(Polski) Świąteczny jarmark
(Polski) Już od 1 grudnia centrum Funchal zamienia się w tętniący życiem świąteczny festyn. Dołącz do nas wtapiając się w kolorowy tłum. -
(Polski) Kompletny program i brak ukrytych dopłat
(Polski) W cenie jest kompletny program realizowany na wysokim poziomie, w tym komfortowe noclegi w starannie wybranych miejscach, wyselekcjonowane atrakcje, doskonała kuchnia i opieka lokalnego przewodnika -
(Polski) Poziom usług: Premium
(Polski) Wysoka jakość obsługi, komfortowe zakwaterowanie w pokojach dwuosobowych (dopłata do pokoju 1.os), pakiet atrakcji, pełne wyżywienie w lokalnych restauracjach, opieka polskojęzycznego przewodnika, transfery -
(Polski) Grupa: 14 osobowa
(Polski) Tempo wyjazdu dostosowane do Waszych potrzeb. Kameralna atmosfera pozwalająca na wzajemne poznanie -
(Polski) Lot
(Polski) Proponujemy bezpośredni przelot liniami Wizzair: 7 grudnia, 13:50 – 18:10 Katowice – Funchal, 12 grudnia 17:05 – 23:10 Funchal – Katowice. Po zebraniu grupy minimum 14 osób wycenimy lot i poinformujemy Was o aktualnym koszcie przelotu. Po Waszym potwierdzeniu dokonamy zakupu biletów w Waszym imieniu.
Pakiet zawiera
-
(Polski) Program
Przelot rejsowymi liniami TAP Portugal -
(Polski) Zakwaterowanie
Noclegi w 4* komfortowym hotelu położonym na starym mieście Funchal, pokoje 2.osobowe -
(Polski) Pełne wyżywienie
Śniadania (5), obiady (4), kolacje (5) -
(Polski) Opieka przewodnika
Polskojęzyczny opiekun i przewodnik grupy -
(Polski) Arakcje i transfery
Wszystkie aktywności i przejazdy opisane w programie wyjazdu (PDF) -
(Polski) Ubezpieczenie turystyczne
Ubezpieczenie KL, KR, NNW, BP, OC zgodnie z opisem w programie PDF -
(Polski) Składka TFG
Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
Program
-
(Polski) Dzień 1
(Polski) Spotykamy się na lotnisku Katowice Pyrzowice o godzinie 11:40. Nasz dzisiejszy bezpośredni lot: 13:50 – 18:10 Katowice – Funchal, czas lotu 5h 20m. Po wylądowaniu i odbiorze bagaży zostaniemy powitani przez miejscowego, polskojęzycznego przewodnika, który będzie nam towarzyszył przez najbliższych kilka dni. Nasz przewodnik mieszka na Maderze od wielu lat i zna to miejsce jak własną kieszeń. Czas nas przejazd autokarem (ok. 20 min) do hotelu Castanheiro, położonego w samym centrum starego miasta, zaledwie kilka kroków od placu miejskiego i katedry. Po przyspieszonym check-in zapraszamy na chwilę relaksu. Po nim zabieramy Was na powitalną kolację do wyśmienitej restauracji. Chcemy, abyście w trakcie tego wyjazdu skosztowali jak najwięcej lokalnych specjałów. Dziś na kolację podamy espetadę, mięsny szaszłyk przygotowywany na szpikulcach laurowych. Po kolacji czas na magiczny wieczór. Świąteczna atmosfera jest tu odczuwana namacalnie. Wzdłuż Avenida Arriaga i przy Praca do Povo stoi szpaler straganów i mnóstwo świątecznych atrakcji. -
(Polski) Dzień 2
(Polski) Bom dia na Maderze. Zapraszamy na przepyszne śniadanie w hotelowej restauracji. Ci z Was, którzy wstaną wcześniej mogą przejść z rana do położonej dosłownie kilka minut spacerem od hotelu mariny na przepiękny wschód słońca. Punkt pierwszy dzisiejszego dnia – zwiedzanie Funchal wszystkimi zmysłami. Przyznajemy, że będzie to nietypowe zwiedzanie miasta. Będziecie smakowali, dotykali, fotografowali i przede wszystkim świetnie się bawili. W programie m.in. gotycka katedra, miejskie targowisko Mercado dos Lavradores, degustacja lokalnych owoców, Madeira Blandys i degustację lokalnych win. Po zwiedzaniu wracamy spacerem do hotelu na lunch. Tutejsza restauracja prowadzona przez Chefa Mauricio słynie z doskonałych kompozycji smakowych. Przekonał się o tym polski szef kuchni Piotr Kucharski z DD TVN, który wspólnie z nami podróżował po Maderze. Dziś wieczorem zapraszamy Was na kolację z owoców morza do bardzo lokalnej knajpki, którą od lat prowadzą byli rybacy. Nie ubierajcie się zbyt elegancko. Dowodem, że smakowało będzie spory bałagan na stole i plamy na odzieży. Po kolacji tradycyjnie zapraszamy na wieczorne spacery wzdłuż świątecznych straganów. -
(Polski) Dzień 3
(Polski) Ola! Pora wstawać, przed Wami kolejny słoneczny dzień na Maderze. Pod hotelem będą czekały na nas Jeepy Land Rover 4×4, którymi wyruszmy w przepiękny interior wyspy. Trasa off road została poprowadzona tak, abyśmy mogli podziwiać najpiękniejsze miejsca na zachodzie wyspy. Dziś odwiedzimy m.in. Cabo Girao. To blisko 600-metrowy klif, na którego szczycie znajduje się szklana platforma widokowa, Camara de Lobos, malowniczy port Camara de Lobos, punkt widokowy na Dolinę Zakonnic i wiele innych ciekawych miejsc. Jesteście ciekawi co będzie dziś na lunch? My też, ale to zależy od Was. Dzisiejszy posiłek przygotujemy razem w ramach warsztatów kulinarnych, w trakcie których nauczycie się przyrządzać tradycyjny szaszłyk – espetadę. To wciąż nie koniec, po lunchu zaprosimy Was na warsztaty z przyrządzania słynnej ponchy. Wieczorem zapraszamy na kolację w lokalnej restauracji w centrum. Dziś zaproponujemy Wam mix specjalności kuchni maderańskiej w wydaniu kuchni Fusion. Będzie przepysznie, duet polsko-portugalski w tej knajpce zadba o nas w 100%! -
(Polski) Dzień 4
(Polski) Dziś chcemy Wam zaproponować zwiedzanie wyspy od strony wody. Zapraszamy na rejs speedboat po Oceanie Atlantyckim. Po krótkim spacerze do portu zaokrętujemy się na pokład szybkiej łodzi motorowej. W rejsie towarzyszyć nam będzie przewodnik mający obszerną wiedzę o morskim życiu, dzięki niemu dowiemy się co w trawie piszczy. Na swojej drodze powinniśmy spotkać delfiny, a być może także wieloryby. Przy sprzyjających warunkach możliwa będzie kąpiel w Oceanie. Ale uwaga, w lokalnych wodach widuje się kilka razy w roku rekiny, dlatego finalna decyzja o kąpieli należeć będzie do Was. Po powrocie do portu wracamy do hotelu na gorący prysznic i przepyszny lunch. Wszyscy chętni mogą w wolne popołudnie wybrać się kolejką linową na górę Monte. Tutaj możecie pójść się na spacer do przepięknych Ogrodów Monte. Ze szczytu góry można zjechać na na dół tradycyjnym niegdyś sposobem podróżowania tj. saniami Tobbogan. Emocje gwarantowane! Koszty nie wliczone w cenę. Wieczorem zapraszamy na kolację w lokalnej restauracji w porcie. Dziś zaproponujemy Wam niezwykły posiłek w restauracji zlokalizowanej w galerii sztuki. Smak, widoki, atmosfera – tutaj wszystko się zgadza. -
(Polski) Dzień 5
(Polski) Bom dia :) Zapraszamy na śniadanie, a po nim pora na bliskie spotkania z maderską naturą. Lubicie doświadczać przyrody wszystkimi zmysłami? Zapach, wzrok, dotyk… Madera zachwyca na każdym polu dlatego dziś zapraszamy Was na trasę rowerową wzdłuż przepięknych levad. Przed Wami niewymagająca trasa prowadząca przez soczyste, cudownie pachnące lasy laurowe, otwarte przestrzenie i oszałamiające widoki. Levadas to kanały wodne, których zadaniem jest transportowanie wody z gór do dolin. Levadas są jednym z symboli Madery, zaopatrując ją w życiodajną wodę, oraz chroniąc przed gwałtownymi spływami wody. Po powrocie z gór zapraszamy na lunch w hotelowej restauracji. Ponieważ to nasze ostatnie popołudnie na Maderze, proponujemy przeznaczyć dzisiejszy czas na ostatnie zakupy pamiątek. Na pożegnalną kolację chcemy zaproponować Wam stek z tuna belly / z brzuszka tuńczyka. Kojarzycie? Kiedyś te części mięsa świeżo złowionego tuńczyka zostawiano dla.. niezamożnych. Dziś to zamożni pragną, pożądają i spożywają te części tuńczyka. Wieczorem czas na ostatnie spacery wzdłuż świątecznych straganów, po porcie i starym mieście Funchal. -
(Polski) Dzień 6
(Polski) Dziś ostatni dzień w trakcie tego wyjazdu, ale nie poddajemy się zbyt szybko. Jedziemy na…. Pico do Arieiro!. Drugi co do wielkości szczyt Madery. Czas na bliskie spotkania z… chmurami. Widok jaki roztacza się z Pico do Arieiro rekompensuje wszystkie trudy… tygodnia. Jeśli szczęście nam dopisze i nad wyspą będą unosiły się chmury (tak, to nie błąd) ,to będziecie mogli doświadczyć wyjątkowego uczucia spoczywania ponad chmurami w absolutnej ciszy. Stąd przejedziemy na lunch, ale zanim zjemy – zaprosimy Was na degustację cydru, dokładnie tak, cydru, którego manufaktura zdobyła wiele nagród na międzynarodowych festiwalach. Macie ochotę? Po lunchu jedziemy na lotnisko. Nasz dzisiejszy lot: 17:05 – 23:10 Przelot Funchal – Katowice Pyrzowice, czas lotu 5h 05 min. Dziękujemy za wspólny wyjazd! Wkrótce otrzymacie od nas pamiątkowy film.
Pakiet nie zawiera
- (Polski) Kosztu świadczeń nie opisanych w programie (PDF)
- (Polski) Prywatnych wydatków uczestników
- (Polski) Kosztu napojów do posiłków
- (Polski) Kosztu przelotu liniami Wizzair: 7 grudnia, 13:50 – 18:10 Katowice – Funchal, 12 grudnia 17:05 – 23:10 Funchal – Katowice. Po zebraniu grupy minimum 14 osób wycenimy lot i poinformujemy Was o aktualnym koszcie przelotu. Po Waszym potwierdzeniu dokonamy zakupu biletów w Waszym imieniu.
Może Cię zainteresować
(Polski) Jordania
29 grudnia 2023 - 04 stycznia 2023 6 noclegów Pozostało 14 miejsc
(Polski) Cabo Verde
26 czerwca - 01 lipca 2024 6 noclegów Pozostało 16 miejsc
(Polski) Japonia
07-14 września 2021 6 noclegów Pozostało 16 miejsc